Profesionalne malowanie ramy
Profesionalne malowanie ramy
Witam.Mam zamiar pomalować swoją ramke tylko jest problem taki że nie wiem jak sie do tego zabrać.Nie wiem jaka farba , czym zedrzeć stary lakier. Prosze was o pomoc bo nie chce tego za przeproszeniem spieprzyć. Szukałem takich tematów na forum ale nie znalazłem tego czego chce wiedzieć.Nie wchodzi w gre malowanie w zakładzie lakiernicym czy coś.ramke chce sam w domu pomalować tylko moje pytanie brzmi jak i czym??????
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Ostatnio malowałem ramę kolegi. Co prawda sposób nie był zbytnio profesjonalny, za to efekt jak najbardziej. Rama była w kolorze czarny mat. Pierwszym etapem było dokładnie zmatowanie ramy papierem wodnym. Trzeba pamiętać, aby zrobić to możliwie najdokładniej. Drugi etap, przecierasz całą ramę benzyną/rozpuszczalnikiem, aby odtłuścić i oczyścić powierzchnię. Następnie malujesz cienką warstwą podkładu. Po jego wyschnięciu musisz go zmatować papierem wodnym, dokładnie - inaczej farba nie będzie się trzymać. Po tym zabiegu ponownie przecierasz ramę benzyną lub rozpuszczalnikiem. Bierzesz spray o wybranym kolorze i malujesz - pamiętaj o odpowiedniej odległości. Na początku robisz "mgiełkę" na powierzchni. Po jej wyschnięciu nanosisz kolejne warstwy, uważając na zacieki. Jeśli był to lepszy spray, czekasz aż wyschnie i składasz rower. Ja miałem pecha, bo spray zakupiony przez kolegę po wyschnięciu stał się matowy i dość podatny na wszelkie zabrudzenia i uszkodzenia. Dlatego też, lakier otrzymał kilka warstw lakieru bezbarwnego. Zapewniło to bardzo ładny połysk oraz na pewno w jakimś stopniu chroni lakier.
Mi się udało, ale jeśli zauważysz jakieś zacieki, możesz je lekko przejechać papierem wodnym. Oczywiście robisz to przed pomalowaniem ramy lakierem bezbarwnym.
Całkowity koszt? Spokojnie mieścisz się w 50 zł ;]
Mi się udało, ale jeśli zauważysz jakieś zacieki, możesz je lekko przejechać papierem wodnym. Oczywiście robisz to przed pomalowaniem ramy lakierem bezbarwnym.
Całkowity koszt? Spokojnie mieścisz się w 50 zł ;]
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
3 tyg temu malowałem ramę i zrobiłem jak poprzednicy tyle ze bez podkładu, najważniejsze jest żeby dobrze zmatować ramę wodnym papierem, wysuszyć i odtłuścić.
Malowałem sprayem za 10zł, łącznie poszło 2,5 puszki i pewnie tylko dlatego ze rama poprzedni kolor miała czarny i teraz jak malowałem na biało ciężko było zakryć przebicia. Ale ogólnie wszystko ładnie się trzyma, poszedł jeden niewidoczny zaciek. Ogólnie polecam samemu pomalować, satysfakcja gwarantowana.
Malowałem sprayem za 10zł, łącznie poszło 2,5 puszki i pewnie tylko dlatego ze rama poprzedni kolor miała czarny i teraz jak malowałem na biało ciężko było zakryć przebicia. Ale ogólnie wszystko ładnie się trzyma, poszedł jeden niewidoczny zaciek. Ogólnie polecam samemu pomalować, satysfakcja gwarantowana.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Popieram.. Jak można pomalować profesjonalnie ramę, czytając instrukcję z DHZ ??piotrex pisze:
zamiast sie samemu babrac wyslij to do krakowa,do colorexu,najpierw Ci ja pozadne wypiaskuja/wyszkielkuja a potem porzadnie pomaluja proszkowo.za 150zl.
Może nauczysz się przy piątej, dziesiątej, może 22 sztuce.. Może jednak nie masz do tego "smykałki" i jednak nie jesteś tego w stanie "profesjonalnie" wykonać..
Wychodzę z założenia, by profesjonalne rzeczy pozostawiać profesjonalistom:)
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Oczywiście po części macie racje: wysyłasz, dostajesz ładnie pomalowaną ramę.
Jednak jeśli ktoś lubi się bawić i ma do tego smykałkę, to w domu też pomaluje ładnie - na tyle ładnie, że nikt nie odróżni, czy było to pomalowane sprayem, czy w komorze ;]
To nie jest samochód, gdzie do pomalowania są duże obszary i wszelkie, inne odbicia światła uwidaczniają błędy popełnione przy malowaniu ;]
Jednak jeśli ktoś lubi się bawić i ma do tego smykałkę, to w domu też pomaluje ładnie - na tyle ładnie, że nikt nie odróżni, czy było to pomalowane sprayem, czy w komorze ;]
To nie jest samochód, gdzie do pomalowania są duże obszary i wszelkie, inne odbicia światła uwidaczniają błędy popełnione przy malowaniu ;]
S: Deemax Ultimate, Fox 40 2011