Dartmoor 4x - sztywność tylnego trójkąta

SegatiV
Kontakt:

Dartmoor 4x - sztywność tylnego trójkąta

Post autor: SegatiV »

Witam
Składam se rowerek do ścigania sie w Dh HT i jeśli chodzi o ramę wybór padł właśnie na tą tytule, nie piszta więc żebym wybrał inna czy cuś. Zdecydowałem się na Tą ponieważ jest kosmicznie lekka, TANIA (ewentualna wymiana nie będzie kłopotliwa a nie lubię zmieniać często części na inne firmy) i ładna.

Temat zakładam po to żeby dowiedzieć sie czy Moje pomysły na zwiększenie sztywności owej ramy są cokolwiek warte, w Zacnym piśmie Bike Action jest test roweru na tej ramie i testerzy narzekają właśnie na małą sztywność tylnego trójkąta.

Moje pomysły:

Zmiana osi w piaście ze szybko zamykaczem na oś pełną lub "sztywną"
Zamontowanie boostera (czy jak to się tam zwie) Takie Cuś montowało sie żeby zwiększyć efektywność V-brake'ów

Więcej nie da sie zrobić, Myślicie że to coś ta ? Chociaż trochę........
mlodyracebik
Kontakt:

Post autor: mlodyracebik »

Witam , napewno cos da tylko po co ?? Piszesz ze wybrales ta rame ze wzgeldu ze jest taka lekka a chcesz ja dociazyc boosterem i piasta na sztywna os , gdzie tu sens ??
BenQBoss
Kontakt:

Post autor: BenQBoss »

Ja mam te rame i smigam w DH i FR i nie narzekam na ta rame ,dla mnie jest dobra.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

synku buster wazy max 80g dodatkowe gramy osi kolejne 50 czy 100g nawet nie wnikam to daje jakieś 2.03 kg. A dochodzi kwestia geometrii która mi odpowiada i wytrzymałość główki hydro.... I jeszcze pare rzeczy ale nie chce Mi sie pisać bo to nie jest temat o którym chce wiedzieć. Więc jak masz Pisać że "może" to sie nie wcinaj, po prostu sobie daruj.....
BenQBoss A Długo na niej Śmigasz ? Bo nawet nie wiem jak to jest mieć mało sztywny trójkąt jeżdżę teraz na DM DS 3.0 i w niej niema mowy o jej braku :) ....
BenQBoss
Kontakt:

Post autor: BenQBoss »

no smigam juz na niej okolo 3 miesiace:)
http://benqboss.pinkbike.com/album/Las/ :D
mlodyracebik
Kontakt:

Post autor: mlodyracebik »

Tak sie sklada ze tez jezdze na tej ramie
http://www.pinkbike.com/photo/1861094/

chcialem Ci tylko powiedziec ze zakladanie tego boostera i sztywnej os jest zbedne ... szkoda tych 200 g .
ODPOWIEDZ