No właśnie, zasugerowałem się tematem odnośnie sprzętowni i postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami dotyczącymi tych uszczelek, więc:
-podoba mi się wykonanie uszczelek kurzowych, ładnie zbierają, amortyzator ładnie chodzi mimo ostrzeżeń (na mtbr w recenzjach), że praca może minimalnie się pogorszyć (tarcie uszczelek o lagi). Tu nie mam żadnych zastrzeżeń.
Pojawiają się one jednak przy dobranych do nich uszczelkach olejowych, otóż są to budżetowe uszczelki motocyklowe firmy ariete. Uszczelki, jak to uszczelki, są zgodne z przeznaczeniem, więc powinny działać, ale... W moim przypadku po instalacji, zalaniu i złożeniu do końca amora... zaczęło cieknąć. Pierwsza myśl - co jest? Piszę do mud-serwisu, zapewniono mnie, że tak dzieje się przez jakiś czas, niekiedy nawet do tygodnia ciężkiego katowania sprzętu, uszczelki mają się "dotrzeć". Mały plus dla chłopaków - mimo iż przyznałęm, że zakładałem je sam, w odpowiedzi dostałem coś w stylu "jakby coś nie grało, wyślij je nam".
Więc amortyzator tak sobie jeździł i ostatecznie cieknięcie nie ustało, wysyłkę sobie odpuściłem (koszt nowych olejowych ariete - ok 30zł, a kurzowe dają radę)
Co mi się nie podoba - ariete są sprzedawane w komplecie ze smarem, którego należy użyć do montażu i który ma zapewnić idealne działanie uszczelek. W każdym sklepie internetowym z tymi uszczelkami jest zaznaczone, że jeżeli tego smaru nie ma, są to najprawdopodobniej uszczelki sprzed kilku lat (gdy kupowałem, 2 lata temu, było 7).
I tu pada pytanie - skąd enduro bierze te uszczelki? Czy kupują hurtowo tanim kosztem, czy może zostawiają sobie smar na pamiątkę?
Podsumowując - uszczelki kurzowe, produkt enduro zasługuje na 5/6, spełnia swoje zadanie, ale -2 punkty za użycie raczej marnej jakości uszczelek olejowych, które żyją długo tylko dzięki dobrym kurzowym (w motocrossie, u kogoś, kto sporo jeździ podobno takowe rozciekają się już po kilku dniach używania)
Enduro Fork Seals