Dlaczego 24'?
Dlaczego 24'?
Czemu w zjezdzie i streetcie uzywa sie koł 24'
Po pierwsze koła 26 lepiej dziury wybierają a po drugie, jest wieksza max prędkosc... To czemu własciwie te 24'?
Po pierwsze koła 26 lepiej dziury wybierają a po drugie, jest wieksza max prędkosc... To czemu własciwie te 24'?
-
- Kontakt:
24 ma lepsze przyspieszenie, promien skretu jest mniejszy i generalnie caly rower jest bardziej zwrotny. Roznica dwoch cali w srednicy, a w jezdzie niemal diametralna. Poza tym kolo 24 cale jest zbudowane na krotszych szprychach, co korzystnie odbija sie na jego sztywnosci i wytrzymalosci.
Poza tym o kolach 24 cale juz bylo tyle tematow, ze wystarczylo poszukac juz nawet nie przez opcje Szukaj, ale przegladnac 5-7 ostatnich stron wątku Sprzet.
Poza tym o kolach 24 cale juz bylo tyle tematow, ze wystarczylo poszukac juz nawet nie przez opcje Szukaj, ale przegladnac 5-7 ostatnich stron wątku Sprzet.
http://tiny.pl/8mm
-
- Kontakt:
Generalnie 24 ratuje sprawe bedac juz na tyle, ale mozesz sobie zapodac je rowniez na przod. Wtedy w byle amora wpakujesz opone trzycalową. Wizualnie wg mojego gustu lepiej wyglada jednolitosc w rozmiarowce. Mialem kiedys i full 24 cale, pozniej ol na pol (26 na przodzie) i w koncu mam obydwa kola 26. Pomysl dobrze, ile na tym rowerze bedziesz faktycznie smigal street czy tam dirt, ale z tego co kojarez to chcesz miec sprzet do FR/DH, no nie? Zloz sobie najpierw na kolach 26 cali, no chyba ze chcesz opone 3 cale na tyl, a w rozmiarze 26 nie wpasi.
http://tiny.pl/8mm
Mówie o 2x24 :)
Jak masz na tyle 24 a z przodu 26 to koło tylne jest nizsze o 2 cale czyli tył roweru obniża sie o cala czyli około 2cm :> korbe masz niżej o około centymetr (mniej więcej, zależy od opony)
Mój mammoth 24 z duro 3.0 w porównaniu z kołem 26 i oponą 2.1 jest takiej samej wysokości :>
A mammoth 24 z duro 2.6 w porównaniu z kołem 26 i nokianem 2.5 jest niższy o 4 cm.
Wcześniej miałem rame z widełkami 440mm i kołem 26, teraz mam rame z widełkami 400 i kołem 24. Jak pierwszy raz wyszedłem pojeździć to przy pierwszym manualu wywaliłem sie na plery : D Różnica jest naprawde spora.
Jak masz na tyle 24 a z przodu 26 to koło tylne jest nizsze o 2 cale czyli tył roweru obniża sie o cala czyli około 2cm :> korbe masz niżej o około centymetr (mniej więcej, zależy od opony)
Mój mammoth 24 z duro 3.0 w porównaniu z kołem 26 i oponą 2.1 jest takiej samej wysokości :>
A mammoth 24 z duro 2.6 w porównaniu z kołem 26 i nokianem 2.5 jest niższy o 4 cm.
Wcześniej miałem rame z widełkami 440mm i kołem 26, teraz mam rame z widełkami 400 i kołem 24. Jak pierwszy raz wyszedłem pojeździć to przy pierwszym manualu wywaliłem sie na plery : D Różnica jest naprawde spora.
-
- Kontakt: