SINGLE SPEED
SINGLE SPEED
witam potrzebuje porady a wiec jakie sa plusy i minusy single speed`a polecacie cos takiego ???
ja powiem tak: zawsze jezdzielm z pzrutka, wielkim bolem bylo dla mnie pozbycie sie przediej, ale okazalo sie, ze daje rade. potem w ramach upraszczania roweru, postanowielm kupic piaste nexus inter 7, ktora ma mniejszy zakres przelozen niz zwykle kasety himano 11-34. balem sie, ze mi nie starczy. okazalo sie, ze z tej piasty to wykorzystywalem tylko 3 biegi polozone obok siebie. na poczatku tego roku, zlzoylem sobie drugi "maly" rower z przzutka tylna. mimo bardzo dobrego zestawu (przezutka +klamka xt, kaset sram 7, lanuch sram) bardzo czesto mailem problem zeby wrocic do domu, bo a tio mi sie lanuch pogial na murkach, ato nie moglem jechac na stojaco, bo mi skakal po kaseci, w koncu sie zorientowalem, ze i tak prawie caly czas jezdze na jedym biegu, ktory najmniej sie peirdoli.
w koncu wiedzialem, ze ebdzie singiel, tylko pozostrawala kwestia doboru przelozenia, na poczatek jezdzielm tydzien na 18/32 okzaazlo, sie, ze to za wolno. teraz jezdze na 16/32 i uwazam to za przelozenie optymalne, tzn. latwo mozna ruszyc z miejsca i osiga sie na nim dosc duza predkosc. choc zastanawiam sie teraz na 16/36, ale to juz jest szybki bieg i boje sie, ze nie bede mogl czasem szybko przyspieszac (np wskok na murek z malego rozbiegu).
generalnie jestem bardzo zadowolony i wyglada na to, ze w rowerze do katowania pozostane przy singlu, bo si on po prosrtu nie psuje. w dodatku u mnie wszystko rewe;acujnie lekko chodz! mam z tylu swoja piaste (ma szeroki rozstaw kolnierzy co daje duzo mocniejsze kolo) z wolnobiegiem bmx, a z przodu blat bmx gruby na 6mm (tez wlasnej roboty). nie raz juz jebnalem na ostre kanty murkow i wszystko dziala. oczywiscie zalozyklem gruby lanuch jednobiegowy, mysle od wsadzeniu takiego od motorynki.
decydujac sie na singla i dobierajac swoje przelozenie, wez pod uwage, ze to co na poczatku wydaje ci sie za ciezkie po kilku-kilkunastu dniach bedzie dobre lub nawet za lekkkie, bo sie przyzwyczaisz do ruszania z twardego biegu. ja widze po tygodniu jazdy, ze 16-32 niestanowi jzu dla mni eproblemu wiec mysle nad przyspiszeniem roweru ale jeszcze ni wiem czy sie zdecyduje.
GENERALNIE POLECAM
a tu masz fotki mojego obecnego roweru:
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... serid=1577
w koncu wiedzialem, ze ebdzie singiel, tylko pozostrawala kwestia doboru przelozenia, na poczatek jezdzielm tydzien na 18/32 okzaazlo, sie, ze to za wolno. teraz jezdze na 16/32 i uwazam to za przelozenie optymalne, tzn. latwo mozna ruszyc z miejsca i osiga sie na nim dosc duza predkosc. choc zastanawiam sie teraz na 16/36, ale to juz jest szybki bieg i boje sie, ze nie bede mogl czasem szybko przyspieszac (np wskok na murek z malego rozbiegu).
generalnie jestem bardzo zadowolony i wyglada na to, ze w rowerze do katowania pozostane przy singlu, bo si on po prosrtu nie psuje. w dodatku u mnie wszystko rewe;acujnie lekko chodz! mam z tylu swoja piaste (ma szeroki rozstaw kolnierzy co daje duzo mocniejsze kolo) z wolnobiegiem bmx, a z przodu blat bmx gruby na 6mm (tez wlasnej roboty). nie raz juz jebnalem na ostre kanty murkow i wszystko dziala. oczywiscie zalozyklem gruby lanuch jednobiegowy, mysle od wsadzeniu takiego od motorynki.
decydujac sie na singla i dobierajac swoje przelozenie, wez pod uwage, ze to co na poczatku wydaje ci sie za ciezkie po kilku-kilkunastu dniach bedzie dobre lub nawet za lekkkie, bo sie przyzwyczaisz do ruszania z twardego biegu. ja widze po tygodniu jazdy, ze 16-32 niestanowi jzu dla mni eproblemu wiec mysle nad przyspiszeniem roweru ale jeszcze ni wiem czy sie zdecyduje.
GENERALNIE POLECAM
a tu masz fotki mojego obecnego roweru:
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... serid=1577
-
- Kontakt:
Dzikus, pisałeś o tylnej piescie, ale troche ogolnikowo... Tez mysle nad SS i nie wiem jaka piaste wlozyc. Wazne, zeby miała 32 otwory, mocowanie pod tarcze i byla TYLKO pod SS, bo wpieprzają mnie wszelkiej maści przejściówki i adaptery.
wiec co? gdzie? i za ile?;p
z gory thxx
wiec co? gdzie? i za ile?;p
z gory thxx
Kupie adapter do Hayes'a na 203mm do tyłu
-
- Kontakt:
+ brak przeżótki ktura przeważnie i tak nie działa jak nalerzy
+ lżejszy tył(przynajmniej u mnie) ,co widać przy 180'tkah i innyh figlah
+ trudno żeby łańcuch spadł
+ taniej
+ może to jest mało istotne,ale jak skaczesz to nie słyhać łańcóha,jest takie wrażenie jakbyś miękcej lądował
- trudno dobrać przełożenie bez poziomych haków.
+ lżejszy tył(przynajmniej u mnie) ,co widać przy 180'tkah i innyh figlah
+ trudno żeby łańcuch spadł
+ taniej
+ może to jest mało istotne,ale jak skaczesz to nie słyhać łańcóha,jest takie wrażenie jakbyś miękcej lądował
- trudno dobrać przełożenie bez poziomych haków.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844