RST Launch RA (2007), jak nalać oleju do tłumika?
RST Launch RA (2007), jak nalać oleju do tłumika?
Ostatnio naszła mnie chęć przeserwisowania moje starego amorka, wszystko przebiegało szybko i sprawnie dopóki, dopóty przyszła kwestia nalania nowego oleju do tłumika. Podczas demontażu tłumika z amortyzatora większość się wylała i pasowałoby wlać nowe płyny, jednak jak? Z tego co wyczytałem na internecie tłumik jest nierozbieralny,jednak napewno w serwisie muszą jakoś olej wymieniać (chyba, że się myle :) ) Odkręciłem jakby końcówke tłumika, tak, że było widać czarne "coś" nie wiem co to jest ale chyba uszczelka,problem w tym, że strasznie twarde to "coś" jest i nie ma sposobu tego odgiąć.Po wielu próbach ze strzykawką nic do środka się nie wlało i oprócz straty oleju pożytku żadnego. Z koleji na dole tłumik jest zaprasowany na stałe i tam raczej nie widze możliwości wlania oleju. Oczywiście próbowałem też wlewać tam gdzie się wkręca tłumik od spodu amortyzatora, maczac w oleju i używać jak strzykawke (bo nuż może tak się olej zassysa) i nic. Wszystkie próby spęzły na niczym i narazie mam Home Made Air Damping System ^^.
Wie ktoś może jak tam wlać oleju? Oraz czy ktoś ma pojęcie gdzie kupić miększą sprężyne bo ta standardowa jest chyba przystosowana dla kogoś o wadze 120 Kg. Dla takiej chudzinki jak ja ( 80 kg) ta sprężyna jest znaczne za twarda.
Pozdrawiam!
Dla Steela2 ^^
Tak, używałem google, tak szukałem za pomocą wyszukiwarki znalazłem tylko tyle że trzeba lać 5, 7,5 W ale już jak to niestety nie, Tak patrzyłem na oficjalna stronę producenta :)
Wie ktoś może jak tam wlać oleju? Oraz czy ktoś ma pojęcie gdzie kupić miększą sprężyne bo ta standardowa jest chyba przystosowana dla kogoś o wadze 120 Kg. Dla takiej chudzinki jak ja ( 80 kg) ta sprężyna jest znaczne za twarda.
Pozdrawiam!
Dla Steela2 ^^
Tak, używałem google, tak szukałem za pomocą wyszukiwarki znalazłem tylko tyle że trzeba lać 5, 7,5 W ale już jak to niestety nie, Tak patrzyłem na oficjalna stronę producenta :)
Zresztą poczytaj tu http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... highlight=
http://www.pinkbike.com/u/kompany/