RST Launch RA (2007), jak nalać oleju do tłumika?

Mroczny
Kontakt:

RST Launch RA (2007), jak nalać oleju do tłumika?

Post autor: Mroczny »

Ostatnio naszła mnie chęć przeserwisowania moje starego amorka, wszystko przebiegało szybko i sprawnie dopóki, dopóty przyszła kwestia nalania nowego oleju do tłumika. Podczas demontażu tłumika z amortyzatora większość się wylała i pasowałoby wlać nowe płyny, jednak jak? Z tego co wyczytałem na internecie tłumik jest nierozbieralny,jednak napewno w serwisie muszą jakoś olej wymieniać (chyba, że się myle :) ) Odkręciłem jakby końcówke tłumika, tak, że było widać czarne "coś" nie wiem co to jest ale chyba uszczelka,problem w tym, że strasznie twarde to "coś" jest i nie ma sposobu tego odgiąć.Po wielu próbach ze strzykawką nic do środka się nie wlało i oprócz straty oleju pożytku żadnego. Z koleji na dole tłumik jest zaprasowany na stałe i tam raczej nie widze możliwości wlania oleju. Oczywiście próbowałem też wlewać tam gdzie się wkręca tłumik od spodu amortyzatora, maczac w oleju i używać jak strzykawke (bo nuż może tak się olej zassysa) i nic. Wszystkie próby spęzły na niczym i narazie mam Home Made Air Damping System ^^.
Wie ktoś może jak tam wlać oleju? Oraz czy ktoś ma pojęcie gdzie kupić miększą sprężyne bo ta standardowa jest chyba przystosowana dla kogoś o wadze 120 Kg. Dla takiej chudzinki jak ja ( 80 kg) ta sprężyna jest znaczne za twarda.
Pozdrawiam!
Dla Steela2 ^^
Tak, używałem google, tak szukałem za pomocą wyszukiwarki znalazłem tylko tyle że trzeba lać 5, 7,5 W ale już jak to niestety nie, Tak patrzyłem na oficjalna stronę producenta :)
Miedziol
Kontakt:

Post autor: Miedziol »

Mam ten sam amor....jak ty zrobiłeś niby ten air tuning????
Slade13
Kontakt:

Post autor: Slade13 »

Mroczny pisze:Wszystkie próby spęzły na niczym i narazie mam Home Made Air Damping System ^^.
Miedziol pisze:Mam ten sam amor....jak ty zrobiłeś niby ten air tuning????
Air tuning... hah :lol:
Utus
Kontakt:

Post autor: Utus »

..
Załączniki
xxx_172.jpg
xxx_172.jpg (6.36 KiB) Przejrzano 1810 razy
http://www.pinkbike.com/u/kompany/
Utus
Kontakt:

Post autor: Utus »

http://www.pinkbike.com/u/kompany/
Mroczny
Kontakt:

Post autor: Mroczny »

Problem w tym, że w RST jest "coś" co blokuje dostęp (zaznaczone kolorem czerwonym, w rzeczywistości jest czarne). Próbowałem to podwadzać ciagnąć na siłe i nic :/ Jakieś porady?
Załączniki
xxx_172_169.jpg
xxx_172_169.jpg (6.4 KiB) Przejrzano 1760 razy
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

a może odkręcić? :roll:
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Palnik ja bym proponował tego się nie da ruszyć. Co do tego air tuning to zapewne tam gdzie jest olej to zapowietrzył xDD
Osip
Kontakt:

Post autor: Osip »

Witam posiadam tego amorka i jak go zrobiłem chodzi 100% lepiej wywaliłem elastometr i w tłumiku dolałem oleju tyle ze umnie dało radade wcisnoc w to "czarne" igłe i strzykawka nalałem tam oleju troche ciezko szło ale dałem rade i jestem zadowolony bo wczesniej strzelał brzy bunnym a teraz nic.
ODPOWIEDZ