Ratunek dla mojej tarczy!!!!!
Ratunek dla mojej tarczy!!!!!
Mialem male problemy dzis z ladowaniem no i kolo nie nadaje sie do niczego.. bicie 15-20 cm :D wiec totalnie do niczego. No i niestety odgielo mi lekko tez tarcze na calym obwodzie. Tak ze roznica jest moze ze 2 mm albo ze 3.. Bardzo zalezy mi na tym aby odratowac jakos tarcze bo jest ona nietypowo pod 5 otworow (piasta grimeca)
I teraz moje pytanie. Jak moge ja odratowac? Jakby bylo bicie w 1 miejscu to bym dogial.. no ale tak to niebardzo.
Jak sadzicie prasa hydrauliczna moze cos pomoc?
Jesli macie jakies inne pomysly to prosze o pomoc
I teraz moje pytanie. Jak moge ja odratowac? Jakby bylo bicie w 1 miejscu to bym dogial.. no ale tak to niebardzo.
Jak sadzicie prasa hydrauliczna moze cos pomoc?
Jesli macie jakies inne pomysly to prosze o pomoc
www.pinkbike.com/photo/1007092/
Ostatnio probowalismy prostowac tarcze qmpla ...
I bylo to robione na ogromnej prasie o nacisku 100 ton :).
W sumie nieco sie tam wyprostowala, ale ogolnie to ciezko :/. Jak masz mocno pogieta to nie wiem czy da rade. Albo po prostu tarcza peknie podczas prostowania.
Pozniej sprawdzalismy, to odchylenie jeszcze bylo rzedu 0,1mm wiec minimalne.
Pozdrawiam
I bylo to robione na ogromnej prasie o nacisku 100 ton :).
W sumie nieco sie tam wyprostowala, ale ogolnie to ciezko :/. Jak masz mocno pogieta to nie wiem czy da rade. Albo po prostu tarcza peknie podczas prostowania.
Pozniej sprawdzalismy, to odchylenie jeszcze bylo rzedu 0,1mm wiec minimalne.
Pozdrawiam
dieee pisze:hmmm... moze sprobuje to z miska i ceglami.. a ma ktos pomysl na to co moze byc idealnie plaskie? bo tu zaczynaja sie schody :D
to daj znac co z tego wyszlo:). z plaskich rzeczy to w domu mam dwudziestokilogramowe obciazenia na silownie, tylko takie ciete z kawalka stali, nie ze sklepu, bo te sie raczej nie nadaja-napisy itp.
Miodożer.
jest jeszcze inny pomysl... nie sprawdzony przeze mnie, ale ponoc skuteczny... skoro bicie masz minimalne (tj. nie hula Ci prawo-lewo jak nawiedzona) to zamontuj ją do sprawnego koła (jesli takowe posiadasz z odpowiednia piastą 5 śrób) i zacznij z nią jezdzić... postaraj się rozpędzić z jakiejś górki czy czegoś (rano najlepiej), hamować ostro i wjechać w zroszoną trawę... tarcza jak będzie nagrzana i nagle się zacznie chłodzić to klocki ją powinny wyrównać... ale nie baw sie w nagrzewanie palnikiem i pod prase, a potem do wody żeby zahartować, bo będzie taka róznica temperatur między rozgrzaną tarczą a wodą, że z tarczy Ci się flak zrobi (powygina się jeszcze bardziej prze nierównomierne kurczenie się stali)... a wsadzanie pod prase chyba dużo nie pomoże bo stal się będzie odkształcać (jest dość spręzysta i będzie efekt "jo-jo":D)... chyba, że tarcze wsadzisz na pare dni pod prase, ale wątpie żeby pomogło...
www.feel-free.pl