[Hamulce] Avid Code 5 vs Elixir R?
[Hamulce] Avid Code 5 vs Elixir R?
Witam, szukajka nie działa wiec musze zalozyc temat. Zastanawiam sie ktore heble wybrac code 5 czy elixir r, obydwa z tarczami 203mm. Nie waze duzo 71kg w calym stroju a rower okolo 19kg. W gorach w sezonie napewno bede kilkanascie razy i nie wiem czy potrzebna sila code choc z drugiej strony lepiej miec silniejszy hebel niz zbyt slaby.
-
- Kontakt:
siemka majster ;P polecam od siebie oto te heble
http://www.maparowerowa.pl/index.php?op ... Itemid=148
lekkość, siła, dizajn, cena ;/ , ruska precyzja rumuńskie wykonanie będziesz zadowolony ;PPP
ale tak na serio to bież cody bo to w końcu więcej tłoczków ;P siły tam na pewno ma więcej no i jeszcze to że waga ich za bardzo ci nie wpłynie na wage rowera . ale lepiej weź te gatory

http://www.maparowerowa.pl/index.php?op ... Itemid=148
lekkość, siła, dizajn, cena ;/ , ruska precyzja rumuńskie wykonanie będziesz zadowolony ;PPP
ale tak na serio to bież cody bo to w końcu więcej tłoczków ;P siły tam na pewno ma więcej no i jeszcze to że waga ich za bardzo ci nie wpłynie na wage rowera . ale lepiej weź te gatory

-
- Kontakt:
Elixiry ci przy tej wadze spokojnie starcza. Ba pewnie nawet gdybys byl sporo ciezszy to by starczalo.
blackdemon stary ty jestes głupi czy tylko udajesz? Po pierwsze to 100g gówno daje ale jak ma sie takie podejscie do kazdej czesci to sie nagle okazuje, ze rower jest 2kg cięższy i sie zastanawiasz czemu twój chuderlawy kumpel lepiej operuje bikiem od ciebie. Po drugie jaki do cholery zapas hamulca? Potrzeba ci wiecej mocy niz moga opony przeniesc? Co z tym nadmiarem zrobisz? Zalozysz dodatkowe 2 kola czy opone MX? Jedyna przewaga takich klocków to teoretycznie lepsza modulacja (bo i mniejsze hample maja dobra) i mniejsze grzanie sie ale to mozna zalatwic dobrym plynem i tarcza.
blackdemon stary ty jestes głupi czy tylko udajesz? Po pierwsze to 100g gówno daje ale jak ma sie takie podejscie do kazdej czesci to sie nagle okazuje, ze rower jest 2kg cięższy i sie zastanawiasz czemu twój chuderlawy kumpel lepiej operuje bikiem od ciebie. Po drugie jaki do cholery zapas hamulca? Potrzeba ci wiecej mocy niz moga opony przeniesc? Co z tym nadmiarem zrobisz? Zalozysz dodatkowe 2 kola czy opone MX? Jedyna przewaga takich klocków to teoretycznie lepsza modulacja (bo i mniejsze hample maja dobra) i mniejsze grzanie sie ale to mozna zalatwic dobrym plynem i tarcza.
Ja wlasnie niedawno zalozyłem Elixiry R. Prawie kupiłem code 5 ale okazało sie ze promocja sie skonczyla i suma sumarum doszedłem do wniosku ze przy wadze 73kg nie potrzebuje az tak mocnego hebla jak code. Z tego co czytałem to eleixiry dysponuja nieco mniejsza siła niz code'y - czyli wlasciwie wszystko gra a masa wyraznie nizsza.
Teraz hamulce sie dotarły. Siła jest, kontrola nad rowerem też.. ale coż mozna powiedzieć o hamulcach jezdząc po Wyzynie Łódzkiej
i jednej gorce smieciowej. POjedziemy w gory - zobaczymy. Za cene ok 700-800zł są chyba bardzo konkurencyjne dla innych hebli.
Teraz hamulce sie dotarły. Siła jest, kontrola nad rowerem też.. ale coż mozna powiedzieć o hamulcach jezdząc po Wyzynie Łódzkiej