24' czy 26'
24' czy 26'
Sorki ale odrazu pisze ze nic nie znalazlem w szukaj !!! interesuja mnie odpowiedzi czy lepiej do fulla 24' na tyl czy 26' ??mialo by to byc do zjazdu !! z gory THX!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tez pisalem kiedys o roznicy pomiedzy 24 cale a 26 cali. ale moze napisac jeszcze raz. Nie napisze co lepiej bo to indywidualny wybor. Moze tylko napisac jakie widze roznice. A wiec tak: 24 cale maja mniejsza srednice :-) hehe Mniejsz srednica oznacza ze kolo jest mocniejsze. Gdzies widzialem porownanie ze kola 26 calowe sa prawie 2 razy mocniejsze od 28 calowych. Wiec jesli ta zaleznosc jest liniowa to mozna sie spodziewac ze kolo 24 calowe bedzie 2 razy mocniejsze od 26 calowego. Oczywiscie moze byc tak ze ta zaleznosc jest geometryczna i bedzie wiecej niz 2 razy mocniejsze ale tego nie wiem. Jeszcze kola 24 cale latwiej rozpedzic i zatrzymac a sila zyroskopowa jest rowniez miejsza i latwiej takim kolem skrecic. Jesli sie myle to prosze mnie poprawic. Np. Dzikus :-) I to tyle chyba roznic. Aha ale na korzysc 26 cali przemawia chyba to ze im wieksze kolo tym lepsze pokonywanie nierownosci. Dlatego trekkingi sa takie wygodne :-) Jesli jestem w bledzie to prosze o konstruktywna krytyke :-) . Ale zanim wsadzisz kola 24 to sprawdz czy nie bedziesz oral gleby przy max ugieciu dampera i czy nie bedziesz haczyc korbami o glebe przy skrecie i takie tam. Ja mam 24 cale ale nie mam wyboru bo moja ramka ma seryjnie 24 cale. Co jest chyba juz dosc popularne a mavic o tym nie wie i na 2005 rok nie wypuscil deemaxow na 24 cale ... LIPA
W skrócie:
Mniejsze koło= mocniejsze, lepsze przyspiesznie, często wchodzi do ramek większa opona niż normalnie, mniejsza prędkość maksymalna (teoretyczna jazda po płaskim), gorsze tłumienie nierówności.
Większe koło= słabsze w porównaniu do mniejszego o tych samych parametrach, mniejsza opona wchodzi, większa prędkość maksymalna (teoretyczna jazda po ppłaskim), lepsza tłumienie nierówności.
Dropy, Ex Freeride - małe, pancerne, ciężkei 24" calowe koła z oponami 3" :)
Downhill- Jak najlżejsze, szybkie koła. np. DeeMaxxy
Mniejsze koło= mocniejsze, lepsze przyspiesznie, często wchodzi do ramek większa opona niż normalnie, mniejsza prędkość maksymalna (teoretyczna jazda po płaskim), gorsze tłumienie nierówności.
Większe koło= słabsze w porównaniu do mniejszego o tych samych parametrach, mniejsza opona wchodzi, większa prędkość maksymalna (teoretyczna jazda po ppłaskim), lepsza tłumienie nierówności.
Dropy, Ex Freeride - małe, pancerne, ciężkei 24" calowe koła z oponami 3" :)
http://tinyurl.com/434v2 || http://tinyurl.com/43hvq
Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!
Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!
W skrócie:
Dropy, Ex Freeride - małe, pancerne, ciężkie 24" calowe koła z oponami 3" :)
Dropy, Ex Freeride - małe, pancerne, ciężkie 24" calowe koła z oponami 3" :)
http://tinyurl.com/434v2 || http://tinyurl.com/43hvq
Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!
Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: