no wlasnie, chodzi jak kazdy sie domysla o rozmiar obreczy. Jakie lepiej wziasc?? bo juz sam nie wiem, rower oczywiscie do fr, streetu i dirtu... mam rame cocka, z przodu amor 130mm i nie wiem jakie obrecze, chyba dobrze by bylo jakby bylo z tylu 24" i z przodu 26"?? nie no sam nie wiem, co wy byscie zrobili??
Nic to nie da. budka, proponuje abys bral 2X26", bo 24 ma kilka fajnych zalet, ale 26 jednak jest uniwersalniejsze i masz wiekszy wybor opon detek i obreczy.
NOm i niestety polska jeszcze nie jest przyszykowana na obrecze 24" i jest mało dodatków do nich (opony detki) wiec polecam 2 x 26" jendak masz dużo wiecej do wyboru a i wieksze fajniejsze;] chociaz nie powiem zebym niechciał 24:P
Buhahahahaa eeeeeh czasy eeeh obyczaaje!! Patrzcie kilka miesiecy i mój swiatopoglad sie całkowicie zmienia!! włansie jakism dziwnym trafem wygrzebalem ten topic i niemoge poprostu ze swojej wypowiedzi<lol> nie no fajnie tak przeczytać takie cos co teraz uwazam za absurdalne bo 24 rulez:D hahaaaaaa teraz tylko 24" i rideee "wieksze fajniejsze" buhahaha;]
24 uzywa sie zazwyczaj w wypadku gdy geometria tego wymaga. ludzie ci pewnie napisza ze jest lepsze przyspieszenie (a to jest pierdolenie, tak samo jakbys mial 26" i zrzucil na lzejszy bieg). teoretycznie kolo mocniej wpada w dziury, ale znow dopoki nie bedziesz prosem, na pewno tego nie zauwazysz.
jezdze na wariancie 2x24" i poza masa uwazam ze jest to idealne ustawienie. kola sa niestety ciezkie co tym gorzej czuc kiedy jedzie sie szybko a chce poderwac do manuala albo zrobic bunnyhopa. mimo wszystko nisko osadzony rower daje lepsza kontrole i zwrotnosc. raczej unikalbym wariantu z 24" kolem z tylu jesli masz sztywniaka i dlugi widelec. istnieje jeszcze opcja 24" przod i 26" tyl (tez jezdzilem na takim ustawieniu - widelec zajebiscie pracuje). ludzie jednak tego nie praktykuja moze dlatego ze wyglada glupio i rzadko sie sprawdza.
ja wezme ramke na 24 cale kolo (koshmar) i wtedy wsadze widelec od dabomba z kolem 26 cali i powinno byc w miare ok ;) z tylu bez pszesady, tioga 2,5 wsadze tylko nie nokina 3,0 jak co poniektorzy :P
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
No ja wuasnie tez mysle, czy jak bede zmienial kolo to nie sprawic sobie 24" na tyl, ale to zmusza do uzycia tarczy (Dragstar), a to zwieksza koszt calej operacji :/
S> Tioga Factory DH 2.1 Pro (przod i tyl) <- 90zl/sztuka
a moze 20+29 :D ja biore ze wzgledu czysto na wytrzymałość kólko 24 do tyłu .. a może ktoś mi powie czy na takim samym przełożeniu przy kole 24 rozwine taką samą predkosc jak przy kole 26??
ej. a czu kolo 24 cale, na obreczy bfra, 48 szprychach i piescie dzikusa bedzie mocne ;) bo w sumie jak tak sobie mysle to by bylo zajebiste :] i chyba takie sobie sprawie
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
ja jezdziłem dzis i wczoraj na 26/24 i nie powiem zeby sie jezdziło słabo, jutro wsadze na przód 24 i bedzie 24/24 to napisze czy jest róznica, ramka to destroyer ds2 a amor suntour ns...