Zakres kasety / dlugosc wózka
-
- Kontakt:
Zakres kasety / dlugosc wózka
jak w temacie, interesuje mnie czy ktos zna dokladne (konkretnie SRAM'a) dlugosci wozkow obslugujacych konkretne zakresy kaset. na stronie sie do nich nie dogrzebalem. czyli np "sredni wozek - kasety z zebatkami od-do", "krotki - od-do"...
wszystkie konfiguracje dla napedow 9sp z przednia zebatka max 36T. z gory dzieki za pomoc.
osobiscie zalezy mi na info o SRAMie, ale gdyby temat uzupelnic o Shimano, to moznaby go w sumie wyedytowac i przykleic nawet - mysle ze nie tylko mi sie ta wiedza moze przydac.
wszystkie konfiguracje dla napedow 9sp z przednia zebatka max 36T. z gory dzieki za pomoc.
osobiscie zalezy mi na info o SRAMie, ale gdyby temat uzupelnic o Shimano, to moznaby go w sumie wyedytowac i przykleic nawet - mysle ze nie tylko mi sie ta wiedza moze przydac.
Re: Zakres kasety / dlugosc wózka
Właśnie szukałem czy x-9 (9) z krótkim wózkiem da rade z napędem 22/36 i 11-34. Jeśli ktoś się oriętuje to niech napisze.
-
- Kontakt:
Ja gdzieś kiedyś czytałem, że do jednego blatu można śmiało stosować krótki wózek, który ponoć mniej "skacze" na wybojach lecz bardziej "twardo?" zmienia biegi.
Choć sam poproszę o potwierdzenie tych informacji, bo właśnie jestem w trakcie zmiany napędu na 11-34 z 1 blatem w okolicach 37-42 ząbków i przerzutki x-7 z manetką x-9.
Choć sam poproszę o potwierdzenie tych informacji, bo właśnie jestem w trakcie zmiany napędu na 11-34 z 1 blatem w okolicach 37-42 ząbków i przerzutki x-7 z manetką x-9.
Re: Zakres kasety / dlugosc wózka
Znalazłem artykuł z którego wynika, że z twoją konfiguracją powinieneś jeździć ze średnim wózkiem. Z jedną tarczą z przodu jest sprawa owiele prostsza, bo wózek ma za zadanie wybierać "luz łańcucha" wyłącznie z kasety. Można powiedzieć, że działa to tak:
3 tarcze - długi wózek
2 tarcze - średni wózek
1 tarcza - krótki wózek
http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=3660
3 tarcze - długi wózek
2 tarcze - średni wózek
1 tarcza - krótki wózek
http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=3660