Truvativ Hussefelt - Luzy

schaaab
Kontakt:

Truvativ Hussefelt - Luzy

Post autor: schaaab »

Witam,
mam problem z korbą, niestety po każdej jeździe zaczyna latać na boki, od strony blatu :( Moglibyście wyjaśnić co może być przyczyną i jak temu zaradzić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wojak1992
Kontakt:

Post autor: wojak1992 »

a nabijasz do końca korbę i dokręcasz śrubę? Bo może się po prostu luzuje. Jeśli jednak masz wyrobione gniazdo w korbie to spróbuj z patentem jaki się stosuje w systemach na kwadratach. Mianowicie powycinaj malutkie paseczki aluminium np z puszki, takie żeby pasowały do tych rowków na końcach osi w supporcie. Weź kropelkę i bardzo małą jej ilością przyklej po paseczku na każdy rowek żeby nie spadało od razu. Zakładasz korbę, dokręcasz i powinno śmigać ;)
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Daj locklite na gwint, albo jakiś lakier i nie będzie się odkręcać :P
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja na suporcie isis(korby FSA Gravity jakieś) - chyba no name, ale nie jestem pewny(gówniany był) miałem podkładkę którą się na oś zakładało. Bez niej nie dało się dobrze korby dociągnąć i zawsze się luzowała.
schaaab
Kontakt:

Re: Truvativ Hussefelt - Luzy

Dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję, że coś wykombinuję ;]
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

...mam rozumieć ze masz korbę z mocowaniem na gwóźdź? ? ? o w życiu,, na isis dobrą opcją jest posmarować lekko wielowypust i gniazdo w korbie smarem, ale tak delikatnie żeby tylko tłuste było, następnie nałożyć na to klej do metalu, skręcić z wyczuciem żeby sie tylko trzymało bez luzu, zostawić na nocke i potem dokręcić oporowo.
Back in black
zero100
Kontakt:

Post autor: zero100 »

hahah "PEDAŁO" ...system gwozdzia jest niesamowity :) ...ale nie wchodzę w to. Jedyna ważna rzecz to żeby nie dopuścić do takiego stanu ,że korba lata na boki po dokręceniu. Po założeniu nowej korby trzeba pilnować przez pierwsze pare dni jazdy i dokręcać. Wtedy jak załapie to już amen. Jeżeli tego nie dopilnujesz to będziesz się jadził z tym do końca życia korb.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

giantatxonedh pisze:zważaj co piszesz bo to forum gdzie jest kupa ludzi a twoje słownictwo mówi o tobie...
giantatxonedh pisze:ważniejsze żeczy
To działa w dwie strony kolego...

Ja przez kilka lat miałem Hussefelta na isis a potem jeszcze sprzedałem w idealnym stanie gdzie ciasno na wielowypust wchodził. Trochę smaru, żeby metal o metal nie tarł, loctite na gwint, mocno przykręcić i nie masz żądnego problemu.
Jeśli ktoś tego z nową korbą nie zrobił i ma teraz luzy no to niech się martwi.
O sprzęt trzeba dbać zawczasu a nie jak trwoga to do Boga.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Giant, co do ,,kurew" na forum z deczka sie mylisz co kto może mieć na myśli, warto posłuchać:
http://www.youtube.com/watch?v=8r3Sq694kg4

Co do twoich wypowiedzi zacznij czytać co piszesz i czytać ze zrozumieniem, bo czytajac twoje posty z punktu przeciętnego uzytkownika forum odnoszę wrażenie że nieco przesadzasz z wylewnścią, oraz własnym mniemaniem, obrażajac sie na wszystkich wokół, co czyni z Ciebie nadasanego dzieciaka, w dodatku hipokrytę, w oczach innych czytelników forum, wiec apeluję o rozwagę i zastanowienie podczas pisania postów. Ale to tylko moja uwaga, którą mozesz przyjać lub nie, Twoja wola, więc bez spin żeby nie było ;) Pozdro, Wesołych Świąt, oraz bogatego mikołaja ;)
Back in black
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Bombell pisze:O sprzęt trzeba dbać zawczasu a nie jak trwoga to do Boga.
Święte słowa.
giantatxonedh pisze:Polecam i mam nadzieję że temat chyba do zamkniecia bo ten filmik wystarczająco ci opowie jak to zrobić..
Fajne masz patenty - jak wszystko załatwiasz za pomocą gwoździa i masz "pedało" w rowerze to szczerze Ci współczuję.

A co do tematu myślę, że locklite powinien załatwić sprawę.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ciekawe czy kiere, mostek też na gwóźdź montujesz ;) A może blokada skoku na gwoździu też działa? :lol:
Banan725135650
Kontakt:

Vin_OSW, opony pewnie też gwoździami zamiast łyżkami zakłada :lol:
schaaab
Kontakt:

"Trochę smaru, żeby metal o metal nie tarł, loctite na gwint, mocno przykręcić i nie masz żądnego problemu.
A dokładnie który produkt firmy Loctite? ten zabezpieczający gwinty czy jakiś inny?
"Jeśli ktoś tego z nową korbą nie zrobił i ma teraz luzy no to niech się martwi.
No niestety ale rower kupiłem używany a luzy na korbie dostałem w gratisie :P dlatego mam czym się martwić ;]

P.S. Chciałbym zaznaczyć, że po dokręceniu korby, nie ma luzów, więc nie lata mi prawa strona na boki, ale po całodniowych szaleństwach zaczyna odkręcać się śruba.
Banan725135650
Kontakt:

schaaab pisze:Chciałbym zaznaczyć, że po dokręceniu korby, nie ma luzów, więc nie lata mi prawa strona na boki, ale po całodniowych szaleństwach zaczyna odkręcać się śruba.
Czyli to tylko problem z odkręcającą się śrubą - nic groźnego. Jak chcesz się z tym uporać po kosztach to weź kawałek nitki i owiń delikatnie gwint - powinno ogarnąć i zapobiec dalszemu luzowaniu się śruby ;)
No albo po prostu kup jakikolwiek preparat który zapobiega się odkręcaniu śrub i będzie git. Wesołych świąt!
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja dokręcam śruby korb tak, aby nie można było ich już ręką ruszyć w żadną stronę. Używam do tego rury 1m długości i poświęcam chwilę aby to zrobić ostrożnie i dobrze. Problemów z odkręcającymi się śrubami nie mam. Mocowanie to howitzer. Niemalże isis. Z minimalnymi zmianami tak aby jeden system do drugiego nie pasował.
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

Masz rozbite gniazdo ISIS w korbie, stąd to widzę, miałem to samo, tylko w prawym ramieniu. Ramię do wymiany, ew. jakimś klejem to potraktować podczas zakładania, ale ten się raczej wykruszy. Mój hussek czeka na rowerek do lżejszej jazdy, i tyle, będzie jeździł z luzem.

EDIT:

Przepraszam za odgrzanie kotleta, zapędziłem się i nie spojrzałem na datę :oops:
ODPOWIEDZ